• 1
  • 2
Hírek

A zene elfelejtett hőse: Robert „Kool” Bell, a Kool and the Gang alapítója

2016. június 11.
A zene elfelejtett hőse: Robert „Kool” Bell, a Kool and the Gang alapítója

Sok zenészt tartanak ma divatos szóval élve „cool-nak”, ám igazán csak egyetlen Kool létezik, Robert „Kool” Bell basszusgitáros személyében. Testvérével, a kiváló szaxofon játékos Ronalddal több mint 50 évvel ezelőtt alakították meg a Kool and the Gang-t. Olyan nagy slágereket – nyugodtan mondhatjuk, hogy alapműveket – köszönhetünk nekik, mint a Hollywood swinging, a Jungle boogie, Ladies night, vagy a Celebration. Több mint 70 millió nagylemezt adtak el. Működésük fél évszázada alatt a trendek jöttek-mentek körülöttük, de ők maradtak. Szinte mindenféle zenei díj megtalálható a vitrinjükben. Olyan nagy sikerű filmek használták dalaikat, mint a Szombat esti láz vagy a Ponyvaregény. 

Mi a Diszkónika?
Hírek

Mi a Diszkónika?

2016. máj. 05.

Mi az a Diszkónika, melynek XXI. századi kiadása hétről-hétre megjelenik a soulmusic.hu oldalon? Mielőtt ezeket a sorokat gépbe pötyögtem, kezembe vettem a könyvet. A könyvet, melyet 30 ezernél többen vették a kezükbe a megjelenését követő egy évben... és azt gondolom, az eltelt több évtized alatt milliószor lapozták, sok-sok példányát rongyosra. Egy igazi sikertörténet volt az „átkosban”. Nagyon sokunkban nosztalgiát ébreszt. Talán ezért is lehet, hogy többször levesszük a polcról – mint más könyveket-, leporoljuk és nosztalgiázunk egy kicsit. Olvasása közben, egy letűnt kor emlékképei villannak elénk. Most nem nosztalgiázni szeretnék, csupán leírni mindazt, amiről gondolom, hogy érdekelhet másokat is. A XXI. századi Diszkónikáról, és annak szerzőjéről, Cs. Kádár Péterről.

James Brown, a soul keresztapja
Hírek

James Brown, a soul keresztapja

2016. máj. 03.

A legnagyobb soul funk előadókat a rajongóik és a kritikusok, szeretetük jeleként becenévvel, titulussal látták el, melyet szívesen viseltek a sztárok. Általában egy előadó egy ilyennel rendelkezett. Akit nagyon szerettek és nagyra tartottak, esetleg kapott kettőt. James Brown több ilyet kapott a rajongóitól, mint: Soul Brother number #1. ; Godfather of the soul ; Mr Dynamite; Hardest Working man of the Showbusiness.

81 éves korában, tegnap meghalt Billy Paul
Hírek

81 éves korában, tegnap meghalt Billy Paul

2016. április 25.

Billy Paul, Paul Williams néven született Philadelphiában 1934. december 01-én. 11 éves korában debütált a nagyközönség előtt a helyi rádióban, és tinédzser korában már olyan sztárokkal dolgozott együtt - többek közt-, mint Miles Davis, Dinah Washington, Charlie Parker. A szülei 78-as fordulatú régi lemezeket hallgattak otthon és a zene szeretete akkor ragadt rá későbbi elmondása szerint. Nagyon sokáig Philadelphia éjszakai klubjaiban énekelt és ezen évek alatt egyre nagyobb népszerűségre tett szert a helyi közönség előtt. Kb 30 éves korában indult el igazán zenei karrierje, de az igazi lökést az jelentette számára, mikor a Gamble and Huff producer páros leszerződtette a kiadójukhoz 1967-ben.

Prince, a popzene hercege.
Hírek

Prince, a popzene hercege.

2016. április 22.

Prince Roger Nelson (1958. junius 07.- 2016. április 21.) Dalszerző énekes, zenei producer és színész, no és persze multi-instrumentalista. A Rolling Stones magazin által készített Minden Idők Legnagyobb Művészei 500-as listájában, a rendkívül előkelő 27. helyen találjuk a nevét. Hét Grammy mellett Golden Globe és Oscar díj is porosodik a vitrinjében. Hihetetlenül sok jó dalt írt, melyeket soha nem tudunk felsorolni a teljesség igényével, mivel többet álnéven jelentetett meg, illetve adott másoknak. Most ezek közül mutatnék néhányat, melyeket a Prince rajongók nagyon jól ismernek, viszont fontosnak tartanánk, hogy mindenki tudjon róluk. Hét évesen írta meg az első dalát, 1978-tól jelentette meg első nagylemezét, mely a For You címet kapta. Ha jól számoltam, összesen 38 stúdió albumot és három koncertfelvételt tartalmazó nagylemezt jelentetett meg napjainkig a saját neve alatt. Életműve utánozhatatlan.