• 1
  • 2
A soul zene hercege: Marvin Gaye
Hírek

A soul zene hercege: Marvin Gaye

2016. április 02.

A Motown lemeztársaság és a világ, egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb soul előadója. Minden elfogultság nélkül kijelenthetem - pályáját és dalait figyelembe véve – hogy az elmúlt közel fél évszázad fekete zenéjének legnagyobb muzsikusa. Nem véletlenül kapta a 60-as években a „The Prince of soul”, vagy is a soul zene hercege becenevet.

Akik az ezredfordulón életben tartották Magyarországon a funkot! Dark and Blue - interjú Bárány Attilával
Hírek

Akik az ezredfordulón életben tartották Magyarországon a funkot! Dark and Blue - interjú Bárány Attilával

2016. március 21.

A funk zene 60-as években történt kialakulása után nagyon rövid időn belül meghódította a világ táncos klubjainak színpadát. Magyarországra kb 10 évvel később szivárgott be, a 70-es évek közepén alakuló jelentősebb diszkó klubokba, melyek főként fővárosi és a Balaton parti szórakozóhelyek voltak. Évtizedeken keresztül, nagyon kevés olyan klub, alkalmi rendezvény működött hazánkban, ahol kizárólag funk zene szólt. Azokról írunk most, akik nagyon sokat tettek a műfaj hazai népszerűsítéséért. Interjú Bárány Attilával, aki 1999 óta készíti Dj Jovánnal a legnépszerűbb funk zenei mixből álló CD sorozatot, a Dark and Blue-t.

A történelem 10 legnagyobb hatású funk zenésze!
Hírek

A történelem 10 legnagyobb hatású funk zenésze!

2016. március 17.

A funk stílus, a blues és a soul zenéből alakult ki a 60-as évek második felétől. A gyökereitől főként a szinkópált ritmusok és az előtérbe helyezett, - a ritmust segítő- hangsúlyosabb basszusgitár játék különbözteti meg. Bootsy Collins volt az úttörők egyike még James Brown zenekarában, majd a Sly and the Family Stone alkalmazta és igazából Larry Graham tökéletesítette ki azt a basszusgitár játékot, melyet minden zenész a későbbi időkben alapként követett. Larry Graham nevéhez fűződik, az un. „slap bass” technika, minden funk zenei basszus alapja, mely szabványa és védjegye lett. A funkról bővebben a „Stílusok” menü pontban is olvashattok. Most a 10 legfontosabb művészéről néhány gondolat. Azokról, akik a legnagyobb hatással voltak a stílus követőire.

Minden idők 20 legjobb soul zenei dívája!
Hírek

Minden idők 20 legjobb soul zenei dívája!

2016. március 13.

Amikor soul és funk zenei rajongók összejönnek, fel-felvetődő téma annak kitárgyalása, hogy kit tartanak a legjobb énekesnek, basszusgitárosnak, dobosnak, énekesnőnek, stb. Persze az egyénenként felállított lista szubjektív. Most én mégis megpróbálkozom a lehetetlennel, mégpedig állítok egy listát. Nem önállóan, mert az is szubjektív lenne, hanem a legrangosabb soul zenei szaklapok segítségével. A legjobb húsznak tartott soul zenei énekesnő sorrendje. Hihetetlen tehetségek, egyedi kreativitás, hosszú zenei pálya jelzi életútjukat, és főként az a tény, hogy rendkívül nagy hatással voltak a világra munkáságukkal. A zene szerető emberek, csupán a keresztnevükön szólítják Őket, mint Aretha, Gladys, vagy Whitney. Íme a lista: