• 1
  • 2

A legendás Sigma Sound Studio végnapjai

Egy korszak emblematikus épületéről cikkeztek a philadelphiai lapok az elmúlt napokban. A Philadelphia, 12. utca 210-214N számú épületéről, melyben egykoron a híres Sigma Sound Stúdió üzemelt közel 1300 m2 alapterületen.

Az épületet egy ingatlanhasznosító és befektetői csoport vásárolta meg azzal a céllal, hogy a helyére apartmanokat építsenek. Tehát abban a formájában, amelyben a korszakalkotó világslágerek születtek, már nem sokáig lesz látható.

Nem lehet felsorolni azt a sok tízezer dalt, kb. 250 arany és platina albumot, melyet itt játszottak fel hangszeren, a The Trammps Disco Inferno-tól, David Bowie Young Amercans-ig.
vezerlo es valaki

A házat, az 1930-as években építették, de a története igazán akkor kezdődött, amikor a Cameo Parkway kiadó egykori vezető hangmérnöke, Joseph Tarsia, 1968 augusztusában megnyitotta benne saját stúdióját. Az Egyesült Államokban, de a világon is egyedülálló technikát képviselő intézmény volt, azon kevesek közé tartozott, ahol abban az időben lehetőség volt 24 hangsávos felvétel készítésére.

uj kepJoseph Tarsia, a Philadelphia International Records két alapítójával Kenneth Gamble-el és Leon Huff-al nagyon jó kapcsolatban állt már a 60-as évek közepétől és nem volt kérdéses, hogy ebben a modern stúdióban készítik a kiadó összes felvételét. Ez a ház volt az MFSB zenekar törzshelye, itt született meg a TSOP (The Souns Of Philadelphia) hangzás és minden elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a soul és funk stílus alapokra épülő diszkó zene szülői háza volt. A sigmasound.com nyitólapján olvasható, hogy „Minden 11. percben készül ma a világon egy olyan felvétel, melynek az alapjait, a legendás Sigma Sound-ban játszották fel először”.

vezerlo

Megjelent: 967 alkalommal