• 1
  • 2
- Hírek

A Motown dalszerző legendái


hollanddozierhollnad

A Motown legendás szerző triója, a Holland-Dozier-Holland, csillagot kap Hollywoodban, a hírességek sétányán!

2015. február 2-án jelentették be, hogy még ebben a hónapban a legendás Motown szerző trió, Eddie és Brian Holland (testvérek) és Lamont Dozier, a 2543. csillag tulajdonosai lesznek a hollywoodi Walk of Fame-n, vagyis a legendás hírességek sétányán. A ceremóniára pontosan 2015. február 13-án, helyi idő szerint 11,30-kor kerül sor.

Ana Martinez, a sétányvezető-szervezője rendkívüli örömének adott hangot, hogy ez megtörténhetett, a „Black History Month", vagyis az Amerikai Egyesült Államokban a „Fekete Történelem Hónapja" rendezvénysorozaton belül, a meghatározó zenei géniuszok méltó elismerést kapnak. A három szerző zenéje nem csak az amerikai, hanem az egyetemes könnyűzenei kultúra szerves és annak elengedhetetlen részét képezi.

A meghívott vendégek között foglal helyet többek közt Berry Gordy jr a Motown lemeztársaság alapítója és Mary Wilson a legendás Supremes egykori énekesnője is, akik beszédet mondanak, mely kizárólag interneten lesz élőben elérhető, a Hollywood Walk of Fame honlapján.

Brian Holland, Lamont Dozier és Eddie Holland több száz korszakalkotó slágert írtak, melyeket oldalakon keresztül sorolhatnék. Néhány ezek közül: Stop! Int he name of love és a You can't hurry love a Supremes-nek, Heat wave és Jimmy mack a Martha and the Vandellas-nak, Reach out I'll be there és Baby I need your loving a Four Tops-nak, Can I get a witness és How sweet it is to be loved by you marvin Gaye-nek.

Munkáikat a szaksajtó és ezzel együtt a „szakma" a „szimfonikus soul hangjaként" jellemezte. Dalaik kifinomult elegyét képezték a kitörölhetetlenül fülbemászó dallamok, a pulzáló ritmusok, és az okos, de szívből jövő lírikus szövegek. Új tempót kezdtek diktálni a pop zene minden területén munkáikkal a 60-as évek közepétől.

Mindhárman Detroitban születtek. Brian Holland 1941. február 15-én, Eddie Holland 1939. október 30-án, Lamont Dozier 1941. június 16-án. Kapcsolatuk közös pontja Berry Gordy jr, a Motown alapítója. Eddie Holland találkozott először Gordyval, amikor 1958-ban a You című kislemeze megjelent. Barrett Strong zongorista nyitotta meg az utat Brian Holland előtt a Motown felé. Röviddel azután megírta első nagy slágerét a Marvalettes-nek a „Please Mr Postman"-t Freddie Gorman ötlete alapján. A Holland testvérek egymást támogatva jutottak előre.

Lamont Dozier, az Anna Records-nál kezdett dolgozni, mely Berry húgának, Gwen-nek a cége volt. 1962-ben kezdték el hárman a közös dalszerzői munkát. Az első közös daluk kislemezen, a Dearest one című dal volt, mely a Motown egyik társkiadójának a labelje alatt jelent meg. Ez a Mel-O-Dy volt. A későbbi, híressé vált Hitsville-i stúdió melletti egyik garázst alakították át maguknak stúdióvá a kezdeti időkben. A következő slágerüket már Martha and the Vandellas adta elő, Come and get these memories címmel, mely az R&B slágerlistán a harmadik helyig jutott, míg a pop listán a 29. helyre került. A következő slágereiket Marvin Gaye, a Miracles és a Motown ügyeletes sztárja vitték sikerre. 1964. júniusában jelent meg a Hol Our love go slágerük, mely egy azóta is egyedülálló sorozat kezdete volt. A dal és az azt következő öt másik szerzeményük mindegyike vezette a megjelenést követően a slágerlistákat a Supremes előadásában. Összességében több mint 50 listavezető dalt készítettek a Motown-nál.

1968-ban Berry Gordy jr-al pénzügyi, jogdíj elszámolási vitába keveredtek, melyek eredményeként elhagyták a kiadót és megalakították saját cégüket, az Invictus Hot wax-ot. A Motown-nak káprázatos nagyságú bevételeket szereztek dalaikkal, viszont Ők rendkívül alulfizetettek maradtak, ezért döntöttek a távozás mellett. A 70-es évek elején olyan sztárok köthetők a nevükhöz, mint a Chairman of the board, vagy Freda Payne, de külső produkcióként segítették pl. Dionne Warwick-et és készítettek egy saját slágert is a Why can't we'll be lovers-t.

1972-ben Brian Holland készített egy szóló kislemezt, mely közepes sikerként volt elkönyvelhető és a Don't leave me starvin' a your love-ot. 1973-ban Lamont Dozier úgy döntött, hogy szóló karrierbe kezd és a több mint egy évtizedes együttműködés ezzel a lépéssel vetett véget a népszerű szerző trió életének. Az Invictus, mint kiadó 1977-ig működött. A Holland testvérek utolsó kiadott munkája, Donny and Marie Osmond - Winning combination albuma volt akkoriban.

Több mint 30 évvel később, 1996-ban álltak újra össze, a The first wives club című musical-t írták meg, melyet nagysikerrel játszottak a tengerentúli színházak. 1990-ben mindhárom szerzőt beiktatták a Rock and Roll Halhatatlanjainak a Csarnokába. Természetesen ez csak egy volt a nekik adományozott elismeréseknek. E hónaptól pedig már csillaguk is lesz.

Megjelent: 1179 alkalommal