• 1
  • 2

Bobby Womack: „Miután elvettem Sam Cooke feleségét, a családom kitagadott.”

Bobby Womack (1944-2014) zenészi nagyságát senki nem kérdőjelezi meg, viszont magánéleti dolgairól keveset írt - pályafutása több mint fél évszázada alatt- a sajtó. A 60-as évek elején Sam Cooke koncert zenekarában játszott és a szakma, valamint a közönség itt figyelt fel játékára először. Magánéleti válsága Cooke meggyilkolása után kezdődött, amikor nem egészen négy hónappal később elvette feleségül gazdag özvegyét, Barbarát. A közvélemény megvádolta, hogy csak a hátra maradt hatalmas vagyon vezérelte, aminek következménye volt, hogy a szakma is évekre kitagadta. A New Orleans-i I love Old School Music magazin nem olyan régen erről cikkezett, melyet az alábbiakban közlünk.


A fenti cím is csak azt bizonyítja, hogy kedvenc zenészeink sem hibátlanok. Ők is csak „egyszerű” emberek, akik nagyszerű zenét csináltak, de ők sem teljesen tökéletesek, ahogy egyikünk sem.

Na és a mi nagyszerű soul legendánknak, Bobby Womack-nek is voltak magánéleti problémái sikeres zenei élete mellett? – teszi fel a kérdést a nagyhírű magazin cikk írója-

Nézzük csak meg hogyan fedte fel Mr. Womack saját könyvében azt a tényt, hogy miután elvette Barbara Cooke-t, a családja kitagadta! Nem ez az egyetlen eset, ami ebből a szituációból ered, de lássuk ezt először a család szemszögéből. Ahogy azt a legtöbben tudjuk. Bobby elvette mentora (Sam Cooke) feleségét pár hónappal annak meggyilkolása után a 60-as évek közepén. Sam nagyon sokat segített Bobby-nak és testvéreinek a lemezszerződés megszerzésében és eközben barátok lettek. Nem sokkal Cooke halála után Womack támaszt és segítséget nyújtott Cooke özvegyének, Barbarának, de néhány hónappal később, ahogy Womack 21 éves lett, elvette a még mindig a halott férjét gyászoló nőt. Womack állította, hogy Barbara fordult hozzá, és ő egyszerűen belement a dologba.
2. bobby barbara
Ez problémák tömkelegét okozta. A fekete zenét sugárzó rádiók tiltó listára tették Womack-t, sokáig nem játszották dalait. Sam Cooke testvérei megverték Chicagoban és a halálát kívánták. Ezekről az időkről Bobby így nyilatkozott: „a testvéreim is vonakodtak velem lenni. Tisztában voltak a veszéllyel, ami fenyegetett, amiért elvettem Barbarát. Nem tudták, hogy mit tegyenek és én teljesen egyedül éreztem magam nélkülük. A szüleim is ellenezték a házasságot. A család nem állt mellettem.” Anyja ezt mondta neki: „Nem hinném, hogy el kellene venned azt a nőt. Nem tudsz róla semmit. Ő Mrs. Cooke, Ő Sam felesége!”

De erre Womack csak ezt felelte: „Anya, úgyis meg fogok házasodni.”

 

3.sam cooke
Több, erősen vallásos afro-amerikai ember gondolta, hogy miután Bobby és Sam „megtagadta Istent”, vagyis felhagytak a gospel zenével, még bűnhődni fognak emiatt. Bobby nagyon sok drámát élt túl. Miután a házasodási botránya lecsengett, Sam Cooke özvegye is eltávolodott tőle a környezeti hatások miatt. Szóló karrierbe kezdett és nagyszerű dalszövegíró lett. Hatalmas slágerek írt Aretha Franklin-nek, Janis Joplin-nak és még sok más előadónak, mint tudjuk. Sajnálatos módon, megtörve hagyta itt ezt a világot 2014-ben, miután elvesztette a harcot a tüdőgyulladás, Alzheimer-kór és a prosztatarák ellen.

Bobby Womack-nek nem csak az élete volt viszontagságos, hanem a halála utáni események sem túl kellemesek. A hagyatékkezelő szerint családja még mindig próbálja törleszteni a tartozásait, ami magában foglal többek közt egy 250.000 dolláros gyermektartási tartozást. Ezek egy Los Angeles-i bírósági dokumentumban vannak, az özvegyénél, Reginánál. Ezekben említés tesznek két fiúgyermekről, akik közül az egyik 14 éves, a másik már felnőtt.

Más tartozásai magában foglalnak többek közt egy ki nem fizetett 400.000 dolláros hitelt. A hagyatékkezelő kijelentette, hogy Womack egykori vagyonának értéke nem elég a tartozások kifizetésére. A bírósági dokumentumok szerint az énekes vagyontárgyai (egy ’74-es Buick és az ékszerek) összesen körülbelül 7.250 dollárt érnek. Továbbá hátrahagyott pénze is csak 52.000 dollárra tehető.
4.bobby womack older
Ahogy mi mindig is mondtuk, mindig van mit tanulni a kedvenceinktől, ami ebben az esetben inkább az, hogy mit ne tanuljunk meg. Hibának tartom-e, hogy Mr.Womack elvette Sam Cooke feleségét? A válasz egy egyértelmű igen. Meg kellett volna fogadnia anyja tanácsát és nem elvenni Barbarát? Ez nem kétséges, hiszen ez a döntés egyszerűen rossz volt. De ezen felül tisztelem-e mint elképesztő művészt és zenészt? Igen, tisztelem. És ezt azért teszem, mert rengeteget adott nekünk. Földi életük végén mégis megtörtént, hogy úgy tértek nyugovóra, hogy családjuknak nem tudtak mit hátrahagyni. Egyesek szerint ez a rossz karma műve, amiért elvette egy barát feleségét, mások szerint egyszerűen csak a sors igazságtalansága. De karma vagy sem, tagadhatatlan tény, hogy a soul és a blues nem lenne ugyan az, az If You’re Think You’re Lonely Now vagy Across A Hundred and 10th Street című dalai nélkül. Ahogy Sam Cooke, You Send Me és Twistin’ The Night Away című számai nélkül sem. Így tiszteletül a legendáknak csak ennyit tudunk mondani: Köszönjük!

forrás: i Love Old School Music New Orleans
fordította: Füller Lajos Dániel

Megjelent: 1233 alkalommal