• 1
  • 2

Jön az Abrakazabra Zenevonat. „A vágányok mellett kérem, vigyázzanak!”

A furcsának tűnő név mögött Magyarország legjobb parti zenekara rejtőzik, Varga Antal basszusgitáros vezetésével. Nagyon is tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy a „leg” jelzőkkel nem lehet dobálózni, még mielőtt bárki szóvá tenné. Tudom mit és miért írok le, akkor, amikor azt pötyögöm a klaviatúrán, hogy a legjobb. Igen, és abban is biztos vagyok, hogy a zenésztársadalom azon része, aki ismeri, halotta már ezt a debreceni zenekart, egyáltalán nem fog felháborodni.

Akik nem ismerik Őket, azoknak pedig csak ajánlani tudjuk a meghallgatásukat, megismerésüket. Ezért is gondoltam, hogy velük kezdem a hazai művészek bemutatását, a külföldi előadók és dalok cikkei mellett. Hogyha hazai művészekről, aktualitásokról is szeretnénk itt a soulmusic.hu oldalon tájékoztatást adni akkor ebben a sorban, ennek a formációnak kell elsőnek lennie a jelenleg is aktív zenekarok között.

Újra kezdem. Magyarország legjobb parti és sessionzenekarát 1999-ben alapította Varga Antal basszusgitáros. Nem légből kapott ötlet volt, ugyanis már gyermekkorától erős apai ösztönzésre zeneiskolába kellett járnia. Ez sok esetben a haverokkal való focizás helyett terhes volt ugyan, tíz éves kora környékén, de ma már nagyon örül, és áldja a sorsot és az atyai pofonokat, hogy kiváló gitáros válhatott belőle. - Mint ahogy egy baráti beszélgetésünk idején elmondta - Olyannyira megszállottjává vált a gitároknak, hogy mind azon túl, hogy az egyik legjobb basszusgitáros és dalszerző lett, de jelentős basszusgitár kollekcióval is rendelkezik, amit az elmúlt évtizedek alatt gyűjtött össze.

masodikTöbb mint 15 évvel ezelőtt érett meg a helyzet, hogy a külföldön „vendéglátózó” és a hazai Zeneművészeti Főiskola padjait koptató barátaival közös zenekart alapítson. A külföldön megszerzett színpadi rutin és a hazai zenei oktatási intézmények magas színvonala jó alap volt arra, hogy sikerre ítélt formáció jöhessen létre. A zenekar hangzását jelenleg hét kiváló zenész biztosítja. Varga Antal zenekarvezető basszusgitáros mellett, Czirják Zoltán billentyűk, Balázs Tibor dob, Kozma Norbert gitár, Erdő Zoltán szaxofon, Abebe Dániel és Fedor Kyra ének. A 2000-es években a hazai televíziós tehetségkutató műsorok állandó zenekara lett az Abrakazabra. Több éven keresztül az X faktor nézői az Ő hangszeres játékukat élvezhette. Szenzációs minőségben játsszák saját dalaik mellett nagyszínpadi fellépéseik alkalmával Michael Jackson, Tina Turner, Whitney Houston, az Earth Wind and Fire, vagy akár Joe Cocker,az AC/DC és persze az LGT dalait. A koncertjeiken a hazai könnyűzenei élet elmúlt 30-40 évének legnagyobb sztárjaival lépnek fel. Ők az állandó zenekara Charlie, Somló, Demjén nagy színpadi fellépéseinek. Az elmúlt években, Londonban is sikeres koncerteket tudhatnak maguk mögött a három sztárral közösen, „Londonfalvi” produkciójukkal. Mellettük, többek közt Balázs Fecó, Kovács Kati, Keresztes Ildikó és Szulák Andrea csatlakozott a csoporthoz az elmúlt években hosszabb, rövidebb időszakokra. 2014 őszén, a hazai könnyűzenei élet krémjével kísért 15 éves jubileumi koncertjükről, mely a debreceni Főnix csarnokban került megrendezésre, a szakmai sajtó úgy cikkezett, mint az éve koncertje. Aki ott volt tudja, aki nem, azok a rövidesen megjelenő DVD-ről meggyőződhet majd róla.

A napokban készültek el legújabb projektjükkel, melyben a legendás Locomotiv LGT zenekar három meghatározó tagja Solti János, Karácsony János és Somló Tamás csatlakozik az Abrakazabrához. A három legenda mellett a mai fiatal generáció egyik legtehetségesebb tagja is képviselteti magát Heincz Gábor Biga személyében. Velük együtt indul útjára 2015. március 20-án péntektől a Zenevonat című műsoruk. Az első állomás Szegeden lesz, a JATE Tanulmányi és Információs Központjában (TIK). A következő hónapokban, Szlovákiában és Magyarország nagyobb városaiban is hallható és látható lesz a Zenevonat produkció. Aki kiváló, egyedülálló zenei élményre vágyik, és mindezt magyar zenekartól, az nem hagyhatja ki!

Eddig több saját daluk jelent meg, és remélhetjük, hogy az első nagylemezük is hamarosan megjelenik. 2013 nyarán csatlakozott a zenekarhoz állandó tagként a két kiváló énekes, Fedor Kyra és Bebe. Még abban az évben, augusztusban készült el első közös munkájuk a Holnapokra várva című dal. Az első közös produkciójuk saját találkozásukról szól, valós eseményt dolgoz fel. A 90-es évek végén, egy televíziós tehetségkutatón ismerkedtek meg és tini szerelem alakult ki közöttük. Akkor elváltak útjaik, de 15 évvel később az Abrakazabra tagjai lettek és ezzel a dallal állítottak emléket, régi szerelmüknek. A dalt néhány héttel ezelőtt az M1 Szerencsekerék műsorában is bemutatták, íme:

 

http://www.abrakazabra.hu/index.php

Megjelent: 2110 alkalommal

Média