• 1
  • 2
- Hírek

Mi a soul zene?


i love soul musicNem született definíció rá, az elmúlt évtizedekben. Amikor több művészt megkérdeztek róla, hogy hogyan határozná meg, akkor például Maurice White, a világ legjobb soul-funk együttesének kikiáltott, Earth Wind and Fire zenekarvezetője, a következőket mondta: „Negatív társadalomban élünk.

Arra gondolok, hogy ez a zene, a mi zenénk lehetőséget ad az embereknek arra, hogy fantáziáljanak, hogy zenénk hallgatása közben arra gondoljanak, milyen is lehetne az életünk.”

Hogyha Ő nem tudta konkrétan megfogalmazni, akkor tőlem se várjon senki hasonlót.

Viszont nem szeretnék kétségeket hagyni, mert miről is szólhatna e könyv, mint hogy törekszem bemutatni hol röviden, hol hosszabban magyarázva, mi is ez a stílus, kik voltak a legnagyobb alakjai, milyen jegyek alapján felismerhető, hol és mikor keletkezett, milyen egyéb zenei hatások formálták és más stílusokra milyen hatással volt.Mindezektől azt remélem, hogy több olvasót hozzásegítek a kiváló zeneművek jobb megértéséhez, azokhoz közelebb kerüléséhez. Remélhetőleg, ez által egy új csatorna nyílik sokak számára a zene általi boldogság hormonok növekedésének eléréséhez.

Mi a soul zene? A mai táncolható zenei stílusok egyik alapja, nyugodtan ide biggyeszthetem, hogy a legfontosabb alapja. Nagy megközelítéssel a soul zene három korszakát határozhatjuk meg. A kezdeti, első sikeres éveiben, évtizedében, az afro-amerikai kisebbség zenéje volt, ezek voltak a 60-as évek. Mielőtt megfogalmazódott a stílus és a rá jellemző stílusjegyek kialakultak, körül belül egy évtizednyi idő alatt, ezek voltak az ötvenes évek. Igazi népszerűsége a stílusnak egy évtizedig tartott, amikor már nem csak az afro-amerikaiak underground stílusa volt, hanem a mainstream része, ezek voltak a 70-es évek. A soul zene csúcs éveit, ha nagyon akarjuk, akkor két évszám közé is tehetjük, ez az időszak 1968 és 1982 között tartott. Persze, mint egyetlen zenei stílust sem határozhatunk meg ilyen pontosan, „szögletesen”, ezt sem, ugyanis még öt-öt évet nyugodtan hozzátehetünk ahhoz a tizennégy évhez. Látni fogjuk a továbbiakban, hogy miért, de mielőtt ez megtörténne néhány gondolat a stílus ágairól. 

A soul zene, az afro-amerikai lakosság zenéje, az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki és különféle stílus ágai nagyobb városokhoz voltak köthetők, egyetlen kivételtől eltekintve. A kezdetek idején ezek a városok Detroit, Memphis, Chicago New Orleans és Philadelphia, később Alabama, Miami, New York, Los Angeles és St Louis voltak. Mindegyik ágról bővebben írok a továbbiakban, most itt csak egy-egy mondatot, meghatározó személyt jegyeznék meg.MotownDetroit soul, vagy Motown sound. A soul zene szempontjából a legfontosabb említésre méltó város Detroit volt, a Motown lemezkiadó székhelye. A Motown tulajdonosa, Berry Gordy jr. zsenialitásának lett köszönhető, hogy a soul zene világhírű lett, jelentős marketing tevékenységével elfogadtatta, megismertette a nagyközönség számára. Ő volt az, aki populárissá tette a soul zenét. A leghosszabb időtartamban működő soul zenei ág volt, a 60-as évek elejétől, a 80-as évek végéig meghatározó szerepe volt. A legfontosabb előadói Között kell említenem, a The Temptations, Diana Ross and the Supremes, Marvin Gaye és a The Jacksons-t többek közt.


Southern soulSouthern soul. Mint a neve is mutatja, déli soul, vagyis az Egyesült Államok déli részének nagyvárosaiban kialakult stílus. Ide soroljuk a New Orleans-i, Memphis-i és az Alabama-i előadókat. A soul zene alapjai származnak innen, a Mississippi vidék blues-os alapjátéka, a jazzes elemei jellemzők rá. Gyakorlatilag a stílus gyökerei ide vezethetők vissza. Az ötvenes évek végétől, a 70-es évek közepéig volt meghatározó szerepe. A legmeghatározóbb előadói voltak, Booker T and the MG’s, Isaac Hayes, Al Green többek közt. Főként a Stax kiadóhoz köthető.


Chicago soulChicago soul. A neve egyértelműen tükrözi a kialakulásának helyszínét. A világ legjobb soul funk zenét játszó zenekara, az Earth Wind and Fire is, ennek a stíluságnak a gyökereiből táplálkozott. A hatvanas évek elejétől a 70-es évek végéig volt meghatározó stílus az említetten kívül olyan előadókkal, mint Curtis Mayfield, Chi Lites, vagy a The Dells. A stílus a detroiti popos stílus keveredése volt a southern hangzással, nagy hangsúlyt fektetve a gospel előadásmódra. Főként, de nem elsősorban a Brunswick kiadóhoz köthető.


Philadelphia soulPhiladelphia soul, vagy Philly. A 70-es években élte fénykorát ez az ág és sokan a diszkó zene bölcsőjének is nevezik a Philadelphia International Records-ot. Joggal. Főként a detroit soul stílusra jellemző alapokat egészítették ki a funk és olykor latinos ritmusokkal és azt nagyzenekari hangzással továbbították dalaikban. A védjegyük 1974-től a TSOP volt, mely a The sound of Philadelphia rövidítése. Talán a házi zenekarukat, az MFSB-t emelném ki és Teddy Pendergrass, O’Jays, valamint a the Trammps munkásságával lehetne leginkább jellemezni a stílust. A 70-es évek közepétől a salsoul stílus kialakulását is az itt dolgozó művészeknek köszönhetjük elsősorban.


northern soulNorthern soul. Nem városhoz, hanem országhoz köthető stílusága a soul zenének, mely Angliában alakult ki és főként a Motown sound és az angol beatzenei hatások jellemezték. A detroiti kiadó gyártotta a legtöbb ilyen stílusú munkát, még azt is írhatnám, hogy teljesen megegyezett az amerikai populáris stílussal, de nem lenne igaz. Azért nem, mert a 70-es években már több kiadó is készített ilyen stílusú dalokat, elsősorban kisebb egyéni cégek. A northern soul talán kiadói szempontból egyik legfontosabb ismérve, hogy kevésbé tudnánk egy-egy nevesebb előadót megjegyezni, ugyanis kislemezeken készített egyedi produkciók tízezrei készültek ebben a stílusban. A 60-as évek közepétől a 70-es évek végéig élte fénykorát, bár az utóbbi időszakban a modern soul jelzőt is ráragasztották.


FunkFunk. A déli államokból indult hódító útjára, főként New Orleans környékéről, de nem köthető igazán egyetlen nagyvároshoz sem. A klasszikusnak nevezhető funk stílus, a soul dallamvilágát csökkentette és többnyire monoton ritmusokkal egészítette ki azt. Előtérbe kerültek a ritmus hangszerek, mint a dob, egyéb ütőhangszerek és a basszusgitár, valamint a fúvós szekciók. Amíg a soul zene ágait főként nagyvárosokhoz köthetjük, addig a funkot egyetlen személy munkásságához, aki James Brown volt. A 60-as évek elejétől kísérletezte, fejlesztette ki zenésztársaival, majd az évtized közepétől már elkezdték utánozni. A 70-es évektől meghatározó vált, minden nagyobb műhely átvette és csiszolta zenei megoldásaikat. A funk a táncparkettek meghatározó stílusa lett a 70-es, 80-es években. Legnagyobb sztárjai James Brown és zenésztársai mellett a Kool and the Gang, Bootsy Collins, és George Clinton voltak többek közt


SolarSOLAR. A Sound of Los Angeles Records kiadó nevének rövidítése lett ennek a nyugati soul zenei ágnak a neve. Azt is írhatnám, hogy solar sound, de ugyanolyan fals lenne, mint a champignon fajta néven illetett gomba. A 70-es évek közepén alakult ki és a 80-as évek végéig élte fénykorát. Az előzőekben felsorolt ágak mindegyike megtalálható picit ebben hangzásban természetesen egyedi stílusjegyekkel. A 80-as években már nem volt rá jellemző a soul zenét, alapvetően olyannyira egyedivé tevő nagyzenekari hangszeres játék, inkább az elektromos hangszerek domináltak a kornak megfelelően. A legnagyobb sztárjai a Shalamar a The Whispers és a Midnight Star voltak többek közt.


Psychedelic soul Pszichedelikus soul. Kifejezetten a pszichedelikus rock hatására létrejött alstílus, melyet olykor black rock-nak is neveztek. Bár ez utóbbi kifejezés nem illeszthető minden ilyen stílusú műre. Amíg a rockos, alap változat a 60-as évek második felében élte fénykorát, addig a soul ezen ágának népszerűsége a 70-es évek elejére tehető. Főként az erős társadalomkritikát megfogalmazó dalokra volt jellemző a stílus. Több kiadó népszerű előadója készített ilyen dalokat. Ezek közül kiemelném a Fly and the Family Stone-t, a The Temptations-t, Marvin Gaye-t és Curtis Mayfildet.


DiscoDiszkó zene. Miután volt magyar neve, így írom. Igen, a disco music, ahogy ott hívták, a soul zenéből alakult ki a 70-es évek elején és az évtized végéig a könnyűzenei mainstream legkelendőbb stílusa volt. A soul zene alapjait ötvözték a funk ritmusaival és latinos, rockos elemekkel. A 70-es évek közepétől, túlzások nélkül, boldog, boldogtalan diszkó zenét játszott, ha sikeres szeretett volna lenni kereskedelmileg. A gyökerei –ha nevekhez szeretnénk kötni, akkor - Isaac Hayes-re és Barry White-ra vezethetők vissza, viszont a Philadelphia International Records műhelyéből indult világhódító útjára 1972-73 környékén, majd 1974-ben a Miami-i TK Records, majd az európai műhelyek lendítettek népszerűségén.


Hi nrgHigh energy, vagy Hi NRG. A soul zene azon ága, mely a diszkó zenéből alakult ki a 70-es évek végén, a hangszerek technikai fejlődésének következményeként. A mai elektronikus tánczene alapját jelentette és a 80-as évek elejére a hangszeres zene végét is egyúttal. A neve is utal rá, hogy főként szintetizátorokkal és dobgépekkel készített művek. Elektronikus hangzású ritmusos dalok, a táncparkettek szerelmeseit vették célba. Patrick Cowley-t, Bobby Orlando-t, valamint Giorgo Morodert a munich sound atyját említeném a stílus elindítói, népszerűvé tevői között.


Jazz-funkJazz-funk. A 70-es években az Egyesült Államokban rendkívül népszerűvé vált soul, funk és diszkó zenekészítők közé csatlakoztak a kor legjobb jazz zenészei is. Természetesnek hatott, hogy a jazz zene improvizatív elemeit és hangszeres játékát vegyítik e népszerű stílusokkal. A 70-es évek elejétől kialakult jazz-funk egyre népszerűbbé vált a zenehallgatók körében, bár a népszerű jazz zenészeket, mint Donald Byrd, Miles Davis, vagy Herbie Hancock és főként műveiket olykor kissé felháborodott fenntartással kezelték a radikális jazzrajongók. A leghíresebb jelenleg is működő jazz funk csoportok között említem az Incognito-t és a Shakatak együttest.


Hip hopHip-hop. A gyökerei a 70-es évek végére vezethetők vissza a New York-i utcai rapperek, később disc jockey-k által létrehozott stílus volt. A soul-funk zenei elemekkel tűzdelt tánczenére ritmusos szövegeket mondtak, melyből kialakult a rap zene, majd később tánckultúra is kötődött hozzá, a break dance. Jó érzékkel fogta össze ezeket az utcagyerekeket Sylvia Robinson kiváló soul énekesnő és producer férje, akik megalakították a Sugarhill Records-ot. Ebből fejlődött ki a 90-es és 2000-es évek egyik népszerű stílusa a hip hop, melynek nevét egy dalszöveg részletéből merítették. Ez a dal a Sugarhill Gang együttes Rappers delight slágere volt 1979-ben.


Kortárs R’nB. A soul zene a klasszikus rhythm and blues-ból fejlődött ki az 50-es évek végétől és a 60-as évek közepéig letisztultak a rá jellemző stílus jegyek. A 60-as évek közepétől, a 80-as évek elejéig beszélünk soul zenéről. A 80-as évek első felétől a mainstreamben a technikai fejlődés hatására megváltozott a hangzás. Megszűntek a nagyzenekari művek, a hangszerek helyét a „mindent tudó” szintetizátorok, ritmus és tapsgépek vettek át. A kortárs R’nB a 80-as évek elejétől napjainkig népszerű műfaj megtartotta a soul zene harmóniáit, jellemzőit, viszont főként elektromos hangszerekkel játsszák. A stílus első nagy sztárjai voltak Luther Vandross, Whitney Houston, Janet Jackson, később Beyoncé és Pharell Williams többek közt.
Tehát a soul zene főbb al ágai ezek voltak, de a felsoroltakon kívül még nagyon sok jellemző alapján kategorizálták a különböző hatásokkal tűzdelt műveket. Ike és Tina Turner dalai például a St Louis soul-ként is kategorizálható, utalva a kialakulásuk helyszínére, vagy a chicago soul harmóniájára épülő mellow soul is említésre érdemes lehet, melynek Lowrell Simon volt a leghíresebb művésze. Ezt a végletekig lehetne sorolni, de azt hiszem, hogy a fentiek kibontása – melyet a következő fejezetben megteszek - már elegendő rálátást biztosít a soul zene szerteágazó megértéséhez.


Viccesen azt is mondhatnánk, hogy az afro-amerikai lakosság azért találta ki ezt a stílust, mert utálták volna, ha tánc közben, csajozás közben leizzadnak

 

 

 

Megjelent: 3485 alkalommal