• 1
  • 2

Miért volt Luther Vandross minden idők egyik legjobb énekes művésze?

Aki ismeri valamennyire Luther Vandross munkásságát, vagy annak főbb momentumait, az tudja.   Akik nem annyira ismerik, azok számára összeállítottunk egy listát az életművével kapcsolatban.

1951. április 20-án született New York-ban. Pályafutása folyamán 8 Grammy díjat kapott, és több mint kéttucatnyi jelölése volt ezen felül. 9 alkalommal kapta meg az American Music Award-t. Azon túl, hogy nagyszerű énekes volt, zeneszerző, producer és hangszerelőként is kiemelkedőt alkotott. Szóló karrierje folytán, közel 50 millió albumot és kislemezt adott el, melyek közül több a platina, illetve multi-platina besorolást ért el. Hét alkalommal vezette a slágerlistákat dalaival. Több alkalommal dolgozott Quincy Jones produkcióiban, mint stúdió és háttér énekes. Kiemelkedőt alkotott olyan sztárok társaságában, mint David Bowie, Diana Ross, Chaka Khan, Barbara Streisand, vagy Donna Summer. Vandross, a 80-as 90-es évek egyik legbefolyásosabb művésze volt. Karrierjét, a 2003 áprilisában kapott agyvérzése szakította meg, melyből nem gyógyult fel. 2005. július 1-én, nagyon fiatalon, 54 éves korában hunyt el.

1. Luther Vandross már nagyon fiatal korában megmutatta tehetségét. Mint sokan mások, Ő is templomi kórusban kezdett énekelni, majd megalakította első énekcsoportját, Shades of Jade néven a középiskolai társaival. Ezzel a csoporttal a híres Apollo színházban is felléptek. Olyannyira sikeres volt, hogy a Sesame Street első szériájában is szerepelhetett, 1969-ben. Az volt az első tévés szereplése 18 éves korában.

2. Nem csak egyéni projektjeiben alkotott maradandót. Talán a legnagyobb kaliberű előadó volt, aki más művészek, zenekarok háttér, vagy vezető énekeseként is hatalmas sikereket aratott. Az első ilyen munkája volt 1972-ben Donny Hathaway és Roberta Flack közös nagylemeze, rajta a Where is the love klasszikussal –háttér énekesként-. 1976-ban részt vett David Bowie, Young Americans projectjében. 1978-ban,  Ő énekelt Quincy Jones albumán, az A Sounds…Stuff like that-n. A Mascara stúdió zenekar See You in L.A. albumán, 1979-ben.  Nem kétséges, hogy 1980-ban a Change zenekar Glow of love dala, az Ő hangjától lett annyira sikeres.

3. 1976-ban társaival - kikkel a középiskolai Shades of Jade-ben is együtt énekelt - megalakította a Luther együttest. Két nagylemezük jelent meg, de nagy áttörést nem hozott karrierjében. A legsikeresebb daluk a Funky music (is a part of me) és a The second time around voltak.

4. 1981. augusztus 12-én jelent meg első, saját nevével jelzett nagylemeze, Never too much címmel. A megjelenése után nem sokkal vezette a soul albumok listáját és a nagyon előkelő 19. helyig jutott a Billboard összesített listán. Több mint két millió darab fogyott belőle, ami által dupla platina besorolást ért el. Minden dalát Luther írta, egy kivételével. A Dionne Warwick által, 1964-ben sikerre vitt, A house is not home is rákerült, mely Bacharach-David szerzemény volt.

5. 1982. júliusában jelent meg Aretha Franklin, Jump to it című nagylemeze. A címadó slágert Luther és Marcus Miller basszusgitáros írták. Luther összesen négy dalt jegyzett szerzőként az albumon, melynek producere is volt. Több mint fél millió darabot értékesítettek belőle, az American Music Award gálán, az év soul albuma díjat is megkapta. A sikerén felbuzdulva, a következő, 1983-as Get it right,  Aretha Franklin nagylemez producere is Luther Vandross volt.

6. 1983. szeptember 29-én jelent meg Dionne Warwick albuma, a How many times can we say goodbye. Nagyon nagy csodálója volt a művésznőnek már gyermekkorától, ezért döntött úgy, hogy producerként neki is készít egy albumot. Négy szerzeménye került rá, melyek közül kettőt Marcus Millerrel írtak közösen.

7. 1985 március 8-án jelent meg Luther Vandross negyedik stúdió albuma, a The night I fell in love. Ez volt a második platina besorolást elért nagylemeze. A beharangozó kislemezen Billy Preston orgonált, melynek címe: ’Til my baby comes home.

8. 1986. szeptember 19-én jelent meg az ötödik stúdió albuma, Give me a reason címmel. Egy Bacharach-Davis szerzeményen kívül minden dalt Luther szerzett, -kettőt Marcus Miller-el közösen-. Az amerikai Zenei Díjátadón az év R’nB énekese lett. A ’87-es Grammy átadóra három jelölést kapott. Dupla platina besorolást ért el két millió példányszám feletti eladása okán. Angliában plusz 600 ezret adtak el belőle. Vezette a soul lemezek eladási listáját és a Billboard összesítetten a 19. helyig jutott.

9. Grammy díjat ugyan nem kapott még akkor, de 1987. március 23-án megkapta a Soul Train Music Award-t. Dionne Warwick adta át neki a díjat, mely szerint az év legjobb férfi előadó albuma lett a Give me a reason.

10. 1989-ben már a világ egyik legkeresettebb előadóművésze volt Luther Vandross. A londoni Wembley stadiont egymás után tízszer töltötte meg abban az évben. 1988-ban 65 nagy koncertet adott, azzal több mint 12 millió dollárt keresve.

11. 1991. február 20-án megkapta élete első Grammy díját. Ciki lett volna, ha nem.  A legjobb R’nB férfi előadó kategóriában, a Here and now dalért. Még abban az évben dupla platina minősítést ért el a Power of love albuma. Már olyannyira népszerű művész volt, hogy június 1-ét Los Angeles városa Luther Vandross Nap-pá nyilvánította.

12. 1992-ben, pontosan február 25-én , a 34. Grammy díjátadón két alkalommal szólították színpadra az aranyozott gramofonokért. A Power of love dalért megkapta a legjobb R’nB dal és legjobb R’nB férfi énekesnek járó Grammy-ket.

13. 2001. szeptember 10-én, New Yorkban, a Madison Square Gardenben rendezték meg Michael Jackson 30 éves jubileumi gáláját. Ott Luther Vandross a Man int he mirror dalt énekelte el Usher és a 98 Degrees társaságában.

14. 2004. február 8-án, a 46. Grammy díjátadó gálán Luther Vandross volt a nap embere. Négy alkalommal szólították a színpadra a Los Angeles-i Staples Centerben. Az év dala, a legjobb férfi R’nB énekes, a legjobb R’nB album (Dance with my father lp) és a legjobb duo, vagy csoportos előadásért, a  Beyonce-val előadott The closer I get to You dalért.

15. 2014. június 3-án, posztumusz kitüntetést kapott. Azóta van csillaga a Hollywood-i Hirességek sétányán.

vege

Megjelent: 1606 alkalommal