• 1
  • 2

33 éve jelent meg minden idők legjobb albuma. Michael Jackson - Thriller

Michael Jackson hatodik stúdió nagylemeze volt a Thriller, mely napra pontosan harminchárom évvel ezelőtt került a boltokba, 1982. november 30-án. A pop zene királyának rajongói, napjainkig több mint 65 millió példányban vásárolták meg. 1982 április és novembere között rögzítették fel a dalait Los Angelesben, Quincy Jones producer irányítása mellett. A Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb albumát felsorakoztató közönségszavazata alapján, „csak” a 20. a sorban, de ez senkit ne tévesszen meg, ugyanis az egyéb számok, melyek övezik, cáfolhatatlanok.

Az előző Off the wall album, melyet 1979-ben adtak ki nem érte el a készítők által remélt sikerességet. Michael el volt keseredve e ténytől. Egy közeli barátja megkereste 1980-ban a Rolling Stone magazin egyik vezető publicistáját, hogy sokat segítene, ha Michael-el készítene egy címlap sztorit, segítve ezzel a promóciójukat. A magazintól azt a választ kapták, hogy nem lenne szerencsés egy színes bőrű sztárt a címlapra tenni, mert szerintük csökkenne tőle a példányszám. Hihetetlen válasz 1980-ban, akkor, amikor szegregációról már hivatalosan nem beszélhetünk, de az élet minden területén ott volt a szele. Talán ez adott újabb erőt és energiát Michaelnek, hogy igenis bebizonyítsa, Ő a legjobb. Amikor meghallotta a Rolling Stone magazin elutasító válaszát, azt mondta: „ majd egyszer jönnek még hozzám azok a publicisták interjút kérni. Én pedig, vagy adok nekik, vagy nem.” A történet további részét ismerjük. Nem kis hátrányból indulva került a csúcsra és nevezik Őt a Thriller album óta a pop zene királyának. A zenei kritikusok többsége, minden idők legjobb nagylemezének tartják, mi pedig felsorakoztatunk 10 okot a következő sorokban ezen tény igazolására.

1. 1982. április 14 és 16 között rögzítették az első három dalt Paul McCartney-val közösen. Ezek közül a The girl is mine volt az első, mely megjelent 1982. október 18-án kislemezen az album beharangozó dalaként. A The girl is mine, a Billboard Hot 100 listáján rövid időn belül a második helyig jutott.

2. 1983. január 2-án jelent meg az albumról a második kislemez, a Billie Jane. 1983-ban ez volt a legnagyobb példányszámban fogyó kislemez. Hét hétig vezette a Billboard Hot100-as listát. Háromszoros platina kislemez lett (abban az időben ez több mint 3 millió eladott példány után járt). A Billie Jane-ről készült rövid video klip volt az első, színes bőrű művész!!! által előadott dal, melyet az MTV tévé csatorna bemutatott. A dal két Grammy díjat kapott, a legjobb R&B énekes és a legjobb R&B dal kategóriában.

3. 1983. február 14-én jelent meg a Beat it kislemez, mely szintén háromszoros platinaminősítést kapott. A dal vezette a Billboard Hot100-as listát. A dalt Eddie Van Halen gitárszólója teszi igazán kiemelkedővé. A dal két Grammy díjat kapott. Az év férfi rock zenei előadója és az év dala kategóriában. A dal videoklipjében két rivális Los Angeles-i utcai banda szerepel, akik a való életben is „harcoltak egymással”, és gyakorlatilag önmagukat alakították.

4. 1983. március 25-én Michael fellépett a Motown 25. „Tegnap, Ma, Örökké” című jubileumi gáláján. Michael itt mutatta be először a védjegyévé vált „moonwalk” járást, táncot. 1983. május 16-án közel 50 millió ember láthatta a műsor tévé felvételén, mely után Emmy díjra is jelölték. Berry Gorgy jr a Motown alapítója a produkciója után azt nyilatkozta, hogy megbabonázta Michael. Olyan magasságokba ért művészi teljesítményével, ahonnan nem lehet lejjebb kerülni és senki nem érheti fel. Igaza lett, mint tudjuk.

5. 1983. december 2. megjelent a Thriller videoklip. (Erről a dalról hónapokkal ezelőtt is írtunk) Grammy díjat kapott érte a legjobb videoklip kategóriában Michael és a Guinness Világrekordok könyvébe is bekerült 2006-ban, mint a minden idők legnagyobb példányszámban értékesített video klipje. (9 millió feletti eladással).

6. 1984. január 16. Az éves, American Music Award gálán Michael nyolc díjat vehetett át a Thriller nagylemezért. 1. nívódíj; 2. Legjobb rock férfi előadó; 3. Legjobb férfi R&B előadó; 4. Legjobb pop rock nagylemez; 5. legjobb soul nagylemez; 6. Legjobb pop kislemeze (Billie Jane); 7. Legjobb pop video klip (Beat it). 8. Legjobb soul video klip ( Beat it)

7. 1984. február 7-én a Guinness Világrekordok Könyve bejelentette, hogy a Thriller. minden idők legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze.

8. 1984. február 29. A Thriller, a 26. Grammy díj átadó gálán nyolc díjat kapott. 1. Az év nagylemeze; 2. A legjobb férfi pop énekes (Thriller); 3. Az év felvétele (Beat it); 4. A legjobb férfi rock énekes (Beat it); 5. A legjobb R&B dal (Billie Jane); 6. A legjobb R&B férfi énekes (Billie Jane); 7 Az év producerei: Michael Jackson és Quincy Jones; 8.A legjobban meghangszerelt –nem klasszikus- album.

9. 1984. szeptember 14. Az MTV Music Award díjátadó gálán háromszor szólították Michael Jackson-t színpadra. 1984-ben a Thriller lett a legjobb videoklip, valamint a legjobb koreográfia díja mellett a közönség is Őt szavazta meg a legjobbnak.

10. 2008. február 19-én Michael Jackson-t beválasztották a Grammy Díjazottak Halhatatlanjainak a Panteonjába. Még ebben az évben bekerült az Amerikai Kongresszusi Könyvtárba is a Thriller nagylemeze.
Szerintem kétség nem férhet a címben tett kijelentésre, melyet a 10 pont tényként igazol. Mit gondoltok, ezek után Michael Jackson hányszor szerepelt színes bőrű művészként a Rolling Stone magazin címoldalán?!

mj rolling stone utolso

Megjelent: 3025 alkalommal