• 1
  • 2

Tina Turner pályafutásának 10 legnagyobb pillanata.

A rock and roll királynője, Tina Turner (1939-) november 26-án ünnepelte születésnapját. Le sem merem írni, hogy hányadikat, aki akarja, utánaszámol. Arról nem is beszélve, hogy egy hölgy esetében nem illik a korát firtatni, viszont ettől függetlenül a világ minden jelentősebb soul zenei médiuma róla cikkezett és méltatták rendesen az évfordulója alkalmából. Nem ok nélkül, melynek bizonyítására –bár az Ő esetében semmit sem kell bizonygatni sem – álljon itt pályafutásának 10 legnagyobb pillanata. Előtte néhány gondolat, a pályájáról.

tina nyito kep utani kepMagyarországon lassan már azok is nyugdíjasok lesznek, akik akkor születtek, amikor Ő a pályafutását kezdte az 50-es évek közepén, Ike Turner zenekarában, a Kings of Rhythm-ben. 1958-ban jelent meg az első hanglemez, melyre a hangját préselték, ez volt a Little Ann. 1962-ben Ike elvette feleségül. Házasságuk első időszaka, úgy a 70-es évek elejéig jónak volt mondható, aztán Ike-ból többször kiszabadult az ördög. Volt eset, hogy a sminkesek sem tudták eltávolítani Tina kék-zöld foltjait és duzzanatait. 1978-ban mondták ki válásukat, de ’75-től már külön éltek. Hivatalosan, családon belüli erőszak volt az elválásuk oka. 1960 és 1976 között, mint Ike és Tina Turner rendkívül sikeres duót alkottak a színpadon. Kéttucatnyi nagylemezük jelent meg. Ezután Tina szóló karrierje még sikeresebb lett, melyet tucatnyi nagylemez örökített meg az utókor számára. Több filmben is szerepelt, mint a Tommy, a Mad Max, de feltűnt Az utolsó akció hősben is. A ráaggasztott titulus, mely szerint Ő a rock and roll királynője, több mint 200 millió eladott hanglemeze mellett több Grammy díja is igazolja. De főként az a tény, hogy beválasztották a Rock and roll és a Grammy díjasok Halhatatlanjainak a Panteonjába is többek közt. Pályáját, vaskos könyvnyi terjedelemben lehetne méltatni. A legfontosabb tények után, mely a legszűkebbre véve is már fél gépelt oldalnyinál tart, lássuk életének, a 10 kiemelkedő pillanatát. 

1. 2008. február 10-én, a Grammy díjátadók történetének minden idők legjobb produkcióját adta elő Tina Turner és Beyonce. Az ötvenedik díjátadón a Proud mary-t énekelték közösen Los Angelesben.

2.  2005. december 4-én átvehette az USA egyik legnagyobb elismeréssel járó művészeti díját a Kennedy Center Honors életműdíjat.

3. 1996-97-ben a Wildest Dream volt a történelem egyik legsikeresebb női turnéja. 250 koncert, több mint három millió ember látta és 130 millió dollár volt a bevétele. A koncertsorozat 1996. április 13-án kezdődött Szingapúrban és 1997. augusztus 10-én ért véget az USA Connecticut államában. Nyolc évvel korábban 1988. január 16-án Tina Turner bekerült a Guinness World Rekordok közé, ugyanis Rio de Janeiro-ban, a Maracana Stadionban, 184 ezer ember előtt lépett fel szóló énekesnőként.

4.  1991. január 6-án New Yorkban, Ike és Tina Turnert beválasztották a Rock and Roll Halhatatlanjai közé.

5. 1985-ben Tina Turner, Mel Gibson mellett szerepet játszott a Mad Max –azóta már kultikussá váló- film harmadik részében, a Mad Max Beyond thunderdome-ban (magyar címe: Az igazság csarnokán innen és túl volt). Entity néni-t alakította, Csere város úrnőjét. Az alakításért Golden Globe díjra jelölték, és mivel a főcímdalt is Tina énekelte (We don’t need another hero) Grammy jelölést is kapott.

6. 1985. július 13-án két helyszínen rendezték meg a Live Aid koncertet, az afrikai éhezők megsegítéséért. Londonban 72 ezer, míg Philadelphiában 100 ezer ember láthatta a helyszínen, de 150 országba közvetítették élőben, köztük hazánkban is és közel 2 milliárd ember látta a Földön. (Földönkívüli nézők számáról nincs adat) Tina Turner, Mick Jagerrel alakított feledhetetlen párost, az It’s only rock and roll című dalban.

7. Az 1985. február 26-án Los Angelesben tartott Grammy díjátadónak Ő volt a királynője. Ez volt a 27. ilyen rendezvény és Tina Turner 3 díjat vehetett át az év legjelesebb zenei Gáláján. A Private dancer lett az év nagylemeze, a rajta található Got to do with it az év legjobb dala és Ő lett az év legjobb pop énekesnője.

8. 1985. január 28-án két American Music Awards díjat vehetett át a legjobb soul zenei és a legjobb soul zenei női video művész kategóriában.

9. 1984-et tartják a kritikusok a pop zene eddigi legjobb évének. Ebben az évben a Billboard Music Awards-n Tina Turner 6 (Hat!) Díjat vehetett át. Ezek: Az év művésze. Az év albuma (Private dancer). Az év dala (Got to do with it). Az év visszatérő énekese. Az év énekesnője. Az év soul zenei előadója.

10. 1972. március 15-én Ike Turner oldalán először vehette át a legjobb soul dalért járó Grammy díjat, a Proud mary című dalért.

tina2

Megjelent: 3326 alkalommal